Отопление с термопомпа

Геотермална енергия/термопомпа

Термопомпата е устройство, което не произвежда топлина, а само я премества от тела с по-ниска температура към тела с по-висока температура при влагане на определено количество енергия. Термодинамически термопомпите са идентични с хладилните машини, разликата е в това, че получената топлина се използва, докато при хладилните машини тя се изхвърля. Темомопомпата работи приблизително като хладилник. Главната и цел е отопление, но посредством специална техника, нейната функция може да е и охладителна. Ползвайки съществуващата отоплителна система, термопомпата може да намали температурата в стаите с 5 – 10 градуса през лятото. Тази охлаждаща система работи безотказно дори при продължителни жеги със завидна ефективност и производителност.

При използване на геотермална енергия Термопомпата възпроизвежда достатъчно енергия за отопление и битова топла вода дори при минусови температури. Не е необходим централен котел. Големината на  колектора зависи от енергийните изисквания за отопление на къщата. Заобикалящата колектора земя се охлажда по време на отоплителния сезон. При повишаване на температурите през пролетта, слънцето и дъжда затоплят отново земята и цикъла се повтаря. Охлаждането при геотермалните системи е 2 вида:пасивно и активно.Пасивно охлаждане означава пренасяне на студовата енергия от земята чрез топлообменник и циркулационни помпи,при което разходът за енергия е минимален.При активното охлаждане системата работи като хладилник и може да се получи по-интензивно и мощно охлаждане.
Друг начин за използване на геотермалната топлина е усвояване на енергия от подземната вода. Необходими са два кладенеца. Термопомпите усвояват топлината от единия кладенец, след което водата се насочва към втория кладенец. Термопомпа с въздушно охлаждане може да служи за отопление на басейни и жилищата при температури на околния въздух над нулата. В зависимост от вашите топлинни изисквания, термопомпите  могат да бъдат използвани както за отопление и вентилация на еднофамилни къщи, така и на многофамилни къщи. Благодарение на възможността за контрол на термопомпата, тя може да бъде настроена за всяко желание, създавайки неповторим топлинен комфорт. При нашите партньори Вие можете да получите съвет, да закупите уред, да поръчате инсталирането му, както и ред други услуги. “Моята къща” работи с представителите от фирма “МЕГАТЕРМ ЦОНЕВ” ЕООД и HOVAL.